Reinaertreuzen Lochristi

Viering van het 50-jarig bestaan van de reuzen Reinaert en Hermeline (Hijfte) – 06 september 2015

19650000_Hijfte Reuzen_W0604H0876R007250 jaar terug – Hijfte kermis – 5 september 1965

001_001


Nu: zondag 6 september 2015 tijdens Hijfte kermis

 • 14u00 Start REUZENSTOET aan ‘proef’brouwerij in Doornzelestraat (Hijfte, Lochristi)
  20-tal reuzen uit Gent, Hulst, Hijfte, Kasseitje, Zeveneken, Melle,  Lebbeke, Lokeren, Wetteren, Zelzate … met de 4 Reinaertreuzen
  Parcours: ‘proef’bouwerij, Ringstraat, Verleydonckstraat, Hijfte-Center,  Calvarieberg (huldiging), terug tot zaal Hermeline.
 • 15u00 Huldiging aan Reinaertmonument aan de Calvarieberg
  Toespraak door dhr. Bert VERVAET van de Heemkundige Kring DE OOST-OUDBURG.
  De Calvarieberg wordt geflankeerd door 2 bloemtapijten.
 • 15u30 Optreden reuzen Reinaert en Hermeline voor de kleuters  van de Vrije kleuterschool
 • Tentoonstelling in zaal Hermeline ingericht door A. Standaert, gedeeltelijk rond 50 jaar Reinaertreuzen, doorlopend vanaf 10u00 tot 19u00

In programmabrochure van HIjfte kermis is het volgende artikel geplaatst (en hernomen in nummer9080 van september 2015  (blz. 19/20):

Herdenking doopsel reuzen Reinaert en Hermeline, nu exact 50 jaar geleden.

De groep rond de Reinaertreuzen van Lochristi bestaat dit jaar vijftig jaar en dit zal gedurende deze 2 dagen gevierd worden ter gelegenheid van Hijfte-kermis.

Het feestcomité van Hijfte heeft daarvoor de huidige verantwoordelijken ( Luc en Patrick Matthijs ) reeds vorig jaar gecontacteerd.

Nu het zover is zijn Reinaert de Vos, Hermeline, Koning Nobel en Bruin de Beer er, én de ere-gasten, én de gehuldigden, samen met de Vrienden van de Reinaertreuzen, zijnde alle nog aktieve en non-aktieve dragers en begeleiders(ters).

 

De laatste maanden is er hard gewerkt om de kleding en draagstructuur van Reinaert en Hermeline te vernieuwen.

Ondertussen waren de reuzen dit jaar reeds in Daknam, het Noordfranse Hazebrouck, Zeveneken-kermis en twee opstellingen in Hijfte meer bepaald op de kleuterschool en bij de Reinaertfeesten begin juni.  Volgen nog  de folkloristische stoet in Zelzate (zondag 2/8), de Hulstervestingdagen in Hulst (weekend 29 & 30/8), de Oogststoet in Oostakker (dinsdag 1/9) en in Lokeren de Koveken-reuzenstoet (zondag 27/9).

Uiteraard is vandaag de viering van dit 50-jarig bestaan van de reuzen een hoogtepunt voor de Vrienden van de Reinaertreuzen, dit na reeds door de Cultuurraad van Lochristi als Cultuurlaureaat 2012 op het gemeentehuis  te zijn gelauwerd, nog in het bijzijn van Leon Matthijs, dé bezieler en oprichter, samen met kunstenaar Firmin De Vos uit Destelbergen, van de Reinaertreuzen, Leon die enige tijd daarop is overleden.

Het was ooit zijn droom om zelf eens een reuzenstoet te organiseren.  Daarom dat de huidige verantwoordelijken dit initiatief vanuit het feestcomité Hijfte dan ook gesteund hebben en hun organisatorische bijdrage daartoe verleend hebben.

Gedurende die 47 jaar heeft Leon samen met de onbaatzuchtige inzet en de vol-enthousiaste medewerking van tientallen medewerkers en dragers,  véle (enkele honderden) plaatsen in binnen- en buitenland aangedaan met deze reuzen, en dit bijna uitsluitend op aanvraag, want de Reinaertreuzen waren alom gekend en geliefd om telkenmale opnieuw gevraagd te worden voor tal van diverse stoeten.  Van al zijn geesteskinderen zoals ook de vele aktiviteiten binnen VtbKultuur kan gezegd worden dat hij zijn Reinaertreuzen misschien wel het meeste koesterde, want … heeft hij het laatst losgelaten.

Ooit … was er eens het ontstaan van een Reinaert-epos, én daarin de passage van enen vos en zijn gevolg te Hijfte.

Ooit … was er een verbond nodig tussen Firmin De Vos en Leon Matthijs waaruit twee reuzen zouden ontstaan en er een Reinaertmomument in Lochristi-dorp kon komen met goedkeuring en medewerking van het toenmalig gemeentebestuur van Lochristi en de Vlaamse Toeristenbond.

En ja ooit … en dit op zondag 5 september 1965 om 15 uur, was er ter gelegenheid van de wijkkermis in  het Reinaertgehucht Hijfte de ‘folkloristische doop’ van de twee reuzen genaamd ‘Reinaert’ en ‘Hermeline’ aan de Calvarieberg, samen met de harmonie ‘Willen is Kunnen’, een drietal groepjes uit de Reinaert-kinderstoet en de meters en peters van deze reuzen.

Koning Nobel kwam het tweetal plechtig vervoegen in 1986, en met wat horten en stoten verscheen er uiteindelijk ook Bruin de Beer, een eigen creatie van Leon.

Vanwege de Vrienden van de Reinaertreuzen en zijn verantwoordelijken:  bedankt Feestcomité Hijfte, bedankt Gemeentebestuur en Cultuurraad van Lochristi, ook in naam van Leon Matthijs zaliger en Firmin De Vos zaliger, voor de erkenning in die voorbije periode en omdat vandaag deze viering en reuzenstoet hier in Hijfte heeft kunnen plaatsvinden en dit de Vrienden van de Reinaertreuzen mét zijn vier reuzen …’ verder doet leven’.

Reden waarom we alle geïnteresseerden uit Lochristi en omgeving de komende tijd hartelijk zullen verwelkomen om de werking van onze vereniging te verjongen (ook qua ‘draagkracht’) en met nieuwe ideeën vernieuwende impulsen te geven.

Patrick en Luc