Reinaertreuzen Lochristi

Reus Reinaert de Vos (1965)

 

Reinaert in de Canteclaerstoet 2012 (Deinze) begeleidt door Leon en Luc

Reinaert in de Canteclaerstoet 2012 (Deinze) begeleidt door Leon en Luc

De kledij van Reinaert is vernieuwd in 2015.

Meer info op de volgende webpagina’s (met uittreksels):

“Hoewel de Reynaertstof Europees is (…), is ze toch ingebed in de streek die we nu ‘het land van Reynaert’ noemen. Dit strekt zich uit van Gent tot in het Hulsterse en het Waasland. In het verhaal worden immers Gent (tweemaal), Hijfte, Belsele, Hulsterlo en ‘waes’, het zoete land, genoemd. Door het gebruik van de plaatsnamen werd het verhaal in de twintigste eeuw met de streek geassocieerd. Dit is zeker het geval sinds het inrijden van de Reynaertroute in 1955, maar bijvoorbeeld in Hulst al sinds de jaren 1930 (met de plaatsing van een Reynaertbeeld in 1937).”

“Reynaert ontmaskert in het verhaal van Willem de schone schijn die in de ‘hoofse’ maatschappij van koning Nobel heerst. Hij doet dat met leugens, listen en mooipraterij, en deinst ook niet terug voor moord en doodslag. Hij laat zien dat ‘mensen’ in werkelijkheid gedreven worden door geldhonger, door het streven naar macht en door hun driften: de zogeheten rechtsstaat is een morele jungle, en mensen zijn als beesten…”

“Reynaert de vos is één van de belangrijke erfgoedtroeven van het Waasland en is een dankbaar onderwerp om met jongeren van alle leeftijden rond erfgoed te werken.

Heel wat erfgoedorganisaties dragen Reynaert de vos hoog in het vaandel.

Het Reynaertgenootschap ontwikkelde lessuggesties rond dit onderwerp, zowel voor kleuter-, lager en secundair onderwijs. (…)”