Reinaertreuzen Lochristi

Cultuurlaureaat 2012

DSC_0013

“Al 47 jaar dragen zij het Vlaams roerend erfgoed letterlijk uit.”
Citaat uit De Vrienden van de Reinaertreuzen zijn Cultuurlaureaat 2012 (Nieuwsblad)

Zie ook: “De Vrienden van de Reinaertreuzen”, cultuurlaureaat Lochristi 2012. Citaat uit het laudatio door Bert Vervaet, voorzitter van de Cultuurraad van Lochristi:

“Deze groep heeft al bijna vijftig jaar een typische bijdrage geleverd in de aandacht voor een van de grote meesterwerken uit onze literatuur. Wij zetten een organisatie in de bloemetjes die een typisch Vlaams roerend erfgoed heeft behoed. Reuzen en stoeten zijn een typisch Vlaamse uiting van feestvreugde door de eeuwen heen. Zij hebben Lochristi in de kijker gezet als Reinaertgemeente.

1965 was een scharnierjaar. Het Reynaertbeeld dat eerst voor Destelbergen werd daar niet aanvaard. (Achteraf kwam er toch nog een zeer mooi beeld, eveneens van Firmin De Vos). Dat eerste beeld kwam naar Lochristi door het lobbywerk van Leon Matthijs, destijds secretaris van Lochristi en ondervoorzitter van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg. Leon Matthijs nam ook het initiatief tot de reuzen die ontworpen werden door de fijnzinnige kunstenaar Firmin De Vos: eerst kwamen Reynaert en Hermeline, dan koning Nobel en veel later vervoegde ook Bruun het gezelschap.

Zij mogen tot de mooiste reuzen van Vlaanderen worden gerekend en kenden overal groot succes. Maar die reuzen gaan niet alleen op stap. Binnen het kader van vtb-vab ontstond een groep enthousiaste medewerkers en medewerksters die zorgden voor het materiaal en voor de groepsstructuur, die de reuzen droegen en de reuzen begeleidden in vele tientallen stoeten.

De Reynaertreuzen trokken de aandacht niet alleen in de deelgemeenten van Lochristi maar in gans Vlaanderen, van in Limburg tot aan de kust en ook in Wallonië, in Frankrijk en in Nederland. Maar het werk is nog niet af.”

Redactie

Redactie